Μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων

Αρθρο 72 του ν.3528/2007

Μετάταξη σε υπηρεσίες παραμεθόριων περιοχών

1. Κενές θέσεις δημοσίων υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ. των παραμεθόριων περιοχών είναι δυνατόν να καλύπτονται με μετάταξη υπαλλήλων που διαθέτουν τον τίτλο σπουδών που απαιτείται για τη θέση στην οποία μετατάσσονται. Η μετάταξη αυτή διενεργείται σε κλάδο ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας, ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου, οποτεδήποτε, χωρίς γνώμη υπηρεσιακών συμβουλίων, με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών.

2. Ειδικά για το νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων και το φυλακτικό προσωπικό φυλακών, η διαδικασία μετάταξης δεν προωθείται χωρίς πλήρως αιτιολογημένη βεβαίωση του αρμόδιου διευθυντή και της διοίκησης του νοσοκομείου ή του αντίστοιχου διευθυντή των φυλακών ότι η μετάταξη ουδεμία επιφέρει συνέπεια για τη λειτουργία της υπηρεσίας του.

3. Παραμεθόριες περιοχές για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου είναι οι οριζόμενες στο άρθρο 9 παρ. 22 του ν. 2266/1994 (ΦΕΚ 218 Α’) και στις κατ’ εξουσιοδότηση του αυτού άρθρου εκδιδόμενες κοινές υπουργικές αποφάσεις. Οι διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 4 του ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107 Α’) έχουν εφαρμογή και για τις μετατάξεις του παρόντος άρθρου.

[Παραμεθόριες περιοχές νοούνται:

Οι περιοχές των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, Πέλλας, Κυκλάδων, καθώς και όλα τα νησιωτικά επαρχεία της Χώρας.

Επίσης οι περιοχές: Νομός Φλώρινας: Δήμοι Φλώρινας και Αμυνταίου, Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Αχιλλείου, Αγίου Βαρθολομαίου, Αγίου Γερμανού, Αγίου Παντελεήμονος, Ακρίτα, Αλώνων, Αμμοχωρίου, Ανταρκτικού,’Ανω Καλλινίκης,’Ανω Κλεινών, Αρμενοχωρίου, Ατραπού, Αχλάδας, Βατοχωρίου, Βεύης, Βροντερού, Εθνικού, Ιτέας, Καλλιθέας, Καρυών, Κάτω  Καλλινίκης, Κάτω Κλεινών, Κέλλης, Κλαδοράχης, Κλειδίου, Καλχικής, Κορυφής, Κρατερού, Κρυσταλλοπηγής, Κώτα, Λαιμού, Λεπτοκαρυών, Λευκώνος, Λόφων, Μαρίνας, Μελίτης, Μεσοκάμπου, Μεσονησίου,  Μεσοχωρίου, Μικρολίμνης, Νέου Καυκάσου, Νέου χωρακίου, Νίκης, Ξινού Νερού, Παλαίστρας, Παπαγιάννη, Παρορείου, Περάσματος, Πετρών,  Πισοδερίου, Πλατέος, Παλυπλατάνου, Παλυποτάμου, Πρασίνου, Πρώτης, Σιταριάς, Σκοπιάς, Σκοπού, Τριβούνου, Τριποτάμου, Τροπαιοάχου, Υδρούσας, Φανού, Φλαμπούρου και Ψαράδων.

Νομός Καστοριάς: Δήμοι Καστοριάς, Νεστορίου, Ακριτών, Βιτσίου, Αργους Ορεστικού και Κοινότητες Αγίοι Αντωνίου, Αγίας Κυριακής, Πτεριάς, Αυγής, Βράχου, Γάβρου, Γράμου, Δενδροχωρίου, Ζούζουλης, Ιεροπηγής Καστανοφύτου, Καλοχωρίου, Κορομηλέας, Κατύλης Κρονίωνος, Πταλέας, Λακκωμάτων, Λάγκας, Λεύκης, Μακροχωρίου, Μανιάκων, Μακροκάμπου, Μελά, Μελανθίου Μεσοποταμιάς, Ομορφοκκλησιάς, Οινόης, Πενταβρύσου Χιλιοδένδρου, Χρυσής, Σπηλαίων, Τσάκωνης, Χαλάρων  Αστιροκκλησιάς, Δισπηλίου, Επταχωρίου και Κυψέλης.

Νομός Ιωαννίνων: Δήμος Κόνιτσας και όλες οι Κοινότητες της επαρχίας Κόνιτσας, Δήμος Δελβινακίου και όλες ο Κοινότητες της επαρχίας Πωγωνίου.

Νομός Θεσπρωτίας: Επαρχία Φιλιατών και οι περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Νομός Κέρκυρας: Επαρχία Παξών και Κοινότητες Ερεικούσσης, Μαθρακίου και Οθωνών.]

4. Στους μετατασσόμενους σε παραμεθόριες περιοχές κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου παρέχονται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία οικονομικά ή άλλα υπηρεσιακά κίνητρα, καθώς επίσης και τα εκάστοτε προβλεπόμενα έξοδα μετάθεσης. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό εξόδων της υπηρεσίας, στην οποία μετατάσσεται ο υπάλληλος.

5. Υπάλληλοι οι οποίοι μετατάσσονται σε υπηρεσία παραμεθόριας περιοχής κατ’ εφαρμογή του παρόντος υποχρεούνται να παραμείνουν στην υπηρεσία τοποθέτησης τους για μία τουλάχιστον δεκαετία. Κάθε πράξη που συνεπάγεται απόσπαση, μετάθεση ή μετάταξη πριν από τη συμπλήρωση της δεκαετούς υποχρεωτικής παραμονής στην υπηρεσία όπου μετατάχθηκαν είναι αυτοδικαίως άκυρη, με μόνη εξαίρεση την απόσπαση υπαλλήλων για το χρόνο της φοίτησης τους στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).

6. Για τον μετατασσόμενο σε παραμεθόριο περιοχή κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, ο οποίος αποκτά μετά τη μετάταξη του την πολυτεκνική ιδιότητα, ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής μειώνεται από δέκα (10) σε έξι (6) χρόνια.