μετ. Γιάννης Παπαδάτος, εκδόσεις Νάρκισσος [2003], 2η έκδοση, isbn 960-8239-10-9.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα απάνθισμα των περίεργων και αλλόκοτων – αλλά πέρα για πέρα αληθινών – ιστοριών που περιλαμβάνονται στο δικτυακό τόπο με τίτλο «Άχρηστες Πληροφορίες» (“Useless Information”,http://home.nycap.rr.com/useless). Οι ιστοσελίδες αυτές έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και δέχονται, καθημερινά, ένα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ο συγγραφέας του, ο Στιβ Σίλβερμαν, είναι καθηγητής των φυσικών επιστημών σε παιδιά λυκείου, σε μια πόλη κοντά στη Νέα Υόρκη. Τόσο οι ιστορίες του βιβλίου όσο και του δικτυακού τόπου, είναι πέρα για πέρα αληθινές, όπως διαβεβαιώνει ο ίδιος ο συγγραφέας, και έχουν προκύψει μετά από χρονοβόρα έρευνα του Σίλβερμαν και των μαθητών του.
Στο «Ψυγείο του Αϊνστάιν» περιλαμβάνονται παραπάνω από τριάντα ιστορίες, από τις συναρπαστικότερες που έχει συμπεριλάβει ο Σίλβερμαν στη συλλογή του. Οι ιστορίες αυτές περιγράφουν παράδοξα γεγονότα, αδιανόητες φυσικές καταστροφές, καταπληκτικές εφευρέσεις, σημαντικά γεγονότα που κινούνται στο περιθώριο της Ιστορίας, απίστευτες ιστορίες επιβίωσης, μεγάλες γκάφες αλλά και ξεχασμένες ιδιοφυΐες.
Τελικά, η άλλη, αθέατη, πλευρά της ιστορίας αποδεικνύεται περισσότερο ενδιαφέρουσα και σίγουρα καθόλου πληκτική! Όσο δε αφορά την πραγματικότητα, για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται, με αυτό το ασυνήθιστο βιβλίο, ότι ξεπερνά και την πλέον καλπάζουσα φαντασία.
Από τις τόσες ενδιαφέρουσες ιστορίες του Σίβλερμαν, ιδιαίτερα με αιφνιδίασαν και με συνάρπασαν οι τρεις παρακάτω:
«Το ακέφαλο κοτόπουλο»: Ο πετεινός που έζησε πεντέμισι μήνες χωρίς κεφάλι (πού αλλού, στην Αμερική) και πέθανε από πνιγμό!
«Το ψυγείο του Αϊνστάιν»: Μια ξεχασμένη – και μάλλον αποτυχημένη – ευρεσιτεχνία του Αϊνστάιν, για ψυγείο με ηλεκτρομαγνητική ψύξη (έδωσε όμως τον τίτλο στο βιβλίο του Σίλβερμαν).
«Όταν στέγνωσαν οι καταρράκτες του Νιαγάρα»: Το απίστευτο και ανεξήγητο καπρίτσιο της φύσης (ναι! χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση), να σταματήσει τους καταρράκτες του Νιαγάρα για τριάντα ολόκληρες ώρες!