(μετ. Γ. Αθανασίου)
Εκδόσεις Σαββάλα, Αθήνα 2004, isbn 960-423-107-3
Το βιβλίο «Οι γλώσσες του κόσμου» αποτελεί μια εισαγωγή στη γλωσσολογία και ένα εγκυκλοπαιδικό λεξικό των γλωσσών του κόσμου, που στις αρχές του 20ου αιώνα έφταναν τις 6.000. Παρουσιάζει όλες τις γλωσσικές οικογένειες, σε όλες τις ηπείρους, και αναλύει τα ιδιαίτερα γλωσσολογικά, γραμματικά και λεξιλογικά χαρακτηριστικά τους. Επίσης, εξετάζει το ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο ανάπτυξης, διάδοσης ή εξαφάνισης κάθε γλωσσικής οικογένειας. Το βιβλίο συνοδεύεται από πλούσια εικονογράφηση και έγχρωμους χάρτες με τη γεωγραφική κατανομή των γλωσσών. Παρουσιάζονται επίσης διεξοδικά τα συστήματα γραφής που αναπτύχθηκαν σε όλο τον κόσμο. Ο επίλογος της έκδοσης αυτής αναφέρεται στο θέμα της εξαφάνισης των τοπικών γλωσσών, παράλληλα με την εγκατάλειψη του παραδοσιακού τρόπου ζωής.
Το βιβλίο, πρέπει να σημειωθεί, διαλύει μύθους, καταστρέφει στερεότυπα και φανερώνει αλήθειες: Δεν υπάρχουν καλύτερες ή χειρότερες γλώσσες. Σε όλες τις γλώσσες υπάρχουν οι ίδιες εκφραστικές δυνατότητες και σε όλες τις γλώσσες υπάρχει λογοτεχνία. Ο πλούτος της γλώσσας εξαρτάται από τη δημιουργικότητα του πολιτισμού που την χρησιμοποιεί παρά από την ίδια τη γλώσσα
Όμως, η πολύγλωσση κοινωνία των εθνών που υπάρχει σήμερα στη γη, και που μπορεί να συγκριθεί με την ποικιλία που υπάρχει στο φυσικό κόσμο, χάνεται καθημερινά. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι 5.500 γλώσσες θα είναι νεκρές ή ετοιμοθάνατες ύστερα από 100 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, γίνεται φανερό ότι, αν ένα άτομο ή μια κοινότητα έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την προγονική της γλώσσα, τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει το απευκταίο. Μεγάλη ευθύνη βαρύνει και τα Μ.Μ.Ε., ιδιαίτερα την τηλεόραση, για την διάδοση των κυρίαρχων γλωσσών, επειδή τα πολύγλωσσα προγράμματα είναι κοστοβόρα.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παγκόσμια Μ.Μ.Ε., αν και φορείς διάδοσης της αγγλικής γλώσσας, μπορούν να παίξουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της γλωσσικής ποικιλότητας. Ομολογώ ότι, το συμπέρασμα αυτό είναι το λιγότερο τεκμηριωμένο του βιβλίου, και μόνο σαν ευχή ή προτροπή μπορεί να εκληφθεί.