Λάκκοι

Το χωριό Λάκκοι βρίσκεται περίπου στο κέντρο του Νομού Χανίων. Είναι χτισμένο στις πλαγιές δύο λόφων, με αμφιθεατρική διάταξη των σπιτιών. Το υψόμετρο στο κέντρο του χωριού, πλατεία “Σελί”, είναι 450 μέτρα. Τα σπίτια του χωριού, χωρίς να είναι χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, σχηματίζουν ευδιάκριτες γειτονιές. Ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος, ο δρόμος Χανιά-Ομαλός, διασχίζει σα φίδι το χωριό στη διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Από το δρόμο αυτό ξεκινούν πολλοί αγροτικοί δρόμοι που καταλήγουν σε διάφορες γειτονιές και τοποθεσίες του χωριού. Όλα τα σπίτια του χωριού έχουν θέα προς τα ψηλά Λευκά Όρη, που υψώνονται επιβλητικά, χίλια μέτρα ψηλότερα, στα νότια του χωριού.

Οι Λάκκοι δεν έχουν πολύ νερό, υπάρχουν μόνο μικρές πηγές, στα χαμηλότερα σημεία του χωριού, οι οποίες συνήθως το καλοκαίρι στερεύουν. Οι κάτοικοι όμως, με προσωπική εργασία, έφεραν από τα βουνά, πριν από 40 περίπου χρόνια, νερό. Έτσι, το χωριό είναι καταπράσινο, με κήπους και μικρά περβόλια, και ανάμεσα να κυριαρχούν οι ελιές. Το κλίμα του χωριού είναι ξηρό και ευχάριστο αν και επηρεάζεται από τα κοντινά ψηλά βουνά και πλησιάζει προς το ηπειρωτικό.

Σήμερα οι Λάκκοι είναι ένας από τους οικισμούς του Δήμου Μουσούρων. Παλιότερα, πριν από το 1998, αποτελούσε μαζί με τους γειτονικούς οικισμούς Ασκορδαλού και Ομαλό την ομώνυμη κοινότητα της επαρχίας Κυδωνίας. Στο χωριό σήμερα υπάρχουν περίπου 200 σπίτια. Δυστυχώς, πάνω από τα μισά είναι ακατοίκητα· πολλά είναι εγκαταλειμμένα και αρκετά έχουν ερειπωθεί. Οι κάτοικοι του χωριού στην τελευταία απογραφή του 2001 ήταν 365. Στο χωριό υπάρχουν οι παρακάτω γειτονιές: Βεριβιανά, Σολιδιανά, Σαρηδιανά, Μπιμπιανά, Ψυλιανά, Καντιδιανά, Κεφάλα, Σελί, Κουτρουλιανά, Πάνω Παπαδιανά και Κάτω Παπαδιανά. Από τις γειτονιές αυτές τα Παπαδιανά και τα Βεριβιανά είναι οι δύο μεγαλύτερες.